2018 var året som visade att läsarna är villiga att betala för bra journalistik på nätet. Det menar Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist och Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.
Sammanfatta i en mening vad du ser som din största utmaning som chefredaktör i dag?
Pia Rehnquist [PR]: ”Att få våra många digitala läsare att betala för journalistiken.”
Peter Wolodarski [PW]: ”Att skapa bästa möjliga förutsättningar för att vi kan fortsätta producera kvalitetsjournalistik, inte bara om ett år, utom om fem, tio och femton år.”
Ni erbjuder allt mindre innehåll gratis på nätet. Det har ju gjorts tester med betalväggar i flera år med varierande framgång, vad för er att tro att det kommer att fungera nu?
PR: ”Det kaxiga svaret är att vi redan ser att det fungerar. På Sydsvenskan har vi gått från 0 till 35 000 digitala prenumeranter på 1,5 år. Det är inte enkelt, men det är uppenbart att det går. Det är en trend man ser över hela världen. Folk börjar acceptera att man måste betala för bra journalistik, precis som man betalar för ett Netflixabonnemang för att titta på film och tv-serier.”
PW: Vi har 155 000 digitala prenumeranter som betalar för att läsa tidningen på nätet, så det får nog anses fullt bevisat att det fungerar. Man kan kanske säga att juryn var ute ett par år, men att den nu har kommit tillbaka med ett enigt domslut.”
Så när slutar ni ge ut en papperstidning?
PR: ”Om längre än vad alla tror.”
PW: ”Ja, vi kommer att ge ut en papperstidning i många år till, det finns inga planer på att lägga ned den. Vi har en stor grupp läsare som vill betala för papperstidningen. Pdf-versionen av tidningen är också väldigt populär på vår e-DN-app.”
Vilken typ av innehåll är läsarna villiga att betala för på nätet och påverkar det vilken typ av journalistik ni producerar?
PR: ”Den digitala journalistiken är 100 procent mätbar så vi vet exakt vad läsarna är beredda att betala för. Glädjande nog är det precis den typ av journalistik vi vill göra som funkar bäst: unika, genomarbetade nyheter och reportage från vår egen region. Vi ser ju också vilken typ av material som få läser, till exempel bok- och filmrecensioner, så där försöker vi tänka nytt och hitta ett modernare tilltal.”
PW: ”Berättande, undersökande och fördjupande nyheter och reportage, och krönikor från våra profilerade kolumnister, är det som går bäst. Så man kan se det som en renässans för kvalitetsjournalistiken.”
Vad krävs för att driva en framgångsrik dagstidning 2019?
PR: ”Du behöver enormt duktiga medarbetare som jobbar som ett sammansvetsat team. Det måste finnas en stor förändringsbenägenhet bland personalen. Och det är faktiskt till stor hjälp att ingå i en stor koncern som Bonnier News, där teknikutveckling och annat sköts centralt.”
PW: ”Att man inser att journalistiken fortfarande är det centrala. Mycket av diskussionen om medier i dag handlar om teknik och affärsutveckling, och det är såklart viktiga delar, men det är ju journalistiken som gör att vi har ett existensberättigande, vilket ofta glöms bort i debatten.”
Journalistiken världen över är under attack – hur upplever ni situationen i Sverige?
PR: ”Det är ju inte som i Ungern, men bara tre mil från oss här i Malmö finns Danmarks Radio, där politikerna vid makten nyligen har infört styrdokument att DR:s journalistik ska vila på ”kristen grund”. Det är en farlig utveckling. Makthavare ropar ”fake news” så fort de inte gillar rapporteringen, och det är inte bara av Sverigedemokraterna vi får höra det, utan även ledande företrädare för andra partier. Vi på Sydsvenskan är den tidning som haft att förhålla oss till Sverigedemokraterna under längst tid och vi var också den tidning som först tog dem på allvar.”
PW: ”Vi befinner oss i någon form av perfekt storm där journalistiken är ansatt från flera håll. Det är inte bara politiska makthavare runt om i världen som ger sig på den oberoende pressen, utan teknikskiftet och omstöpningen av affärsmodellen bidrar också till osäkerheten. Det vi som medieföretag kan göra är att stå fast vid den oberoende journalistiken, vara öppna med hur vi arbetar och erbjuda våra journalister en så trygg arbetsmiljö som möjligt.”
Vilken fråga tror du kommer att dominera nyhetsrapporteringen under 2019?
PR: ”Hur den politiska styrningen lösts, både på riksplanet och lokalt här i Malmö, lär garanterat ge upphov till intensiv nyhetsrapportering resten av året. Sedan hoppas och tror jag att klimatfrågan kommer att vara mycket i fokus.”
PW: ”Ja, politiska frågeställningar lär dominera även i år. Vi har ju också ett val till Europaparlamentet i vår.”
Spola fram ett år från i dag: Vilken påtaglig skillnad i din verksamhet hoppas du kunna visa upp?
PR: ”Jag har jobbat på Sydsvenskan hela 2000-talet och jag måste säga att fjolåret var det kanske bästa året någonsin för tidningen, med fina ekonomiska siffror, ett ökat antal prenumeranter på totalen och vi vann flera prestigefulla priser för vår journalistik. Så om 2019 blir lika bra som 2018 är jag faktiskt nöjd.”
PW: ”Att vi gjort flera viktiga journalistiska avslöjanden, det är ju det som är vårt raison d’être. Och så hoppas jag på en fortsatt stark tillväxt för våra digitala prenumerationer. Med största sannolikhet kommer antalet DN-prenumeranter som bara har en digital prenumeration att gå om antalet papperstidningsprenumeranter under året, vilket ju får ses som en milstolpe.”
Titel: Chefredaktör för Sydsvenskan (och ansvarig utgivare för Helsingborgs Dagblad). Tillträdde 2014.
Om Sydsvenskan: Sydsvenskan är en morgontidning som grundades i Malmö 1848 och framför allt har sin läsekrets i Skåneregionen.
Antal prenumeranter: Sydsvenskan och HD har drygt 140 000 prenumeranter, varav 35 000 är helt digitala.
Antal läsare: Sydsvenskan har en total räckvidd på 351 000 dagliga läsare, varav 186 000 på papper och 218 000 digitalt (källa: Orvesto). Sydsvenskan+HD har 322 000 dagliga läsare papper och 331 000 dagliga läsare digitalt.
Titel: Chefredaktör för Dagens Nyheter. Tillträdde 2013.
Om tidningen: Dagens Nyheter, grundad i Stockholm 1864, är Sveriges största morgontidning.
Antal prenumeranter: 330 000, varav 155 000 helt digitala.
Antal läsare per dag: 1 095 000 total räckvidd, varav 625 000 på papper och 620 000 digitalt (källa: Orvesto).