Fyra framåtblickar

Fem år. Fyra åsikter. Vi frågade nyckelpersoner inom Bonnier hur framtiden kan se ut för deras företag och branscher.

Böcker och berättelser om fem år

Åsa Selling, förläggare på Bonnier Bookery, som ger ut digitala böcker i nya format.

Böcker och berättelser är hetare nu än på länge. De stora förändringar som sker är var och hur berättelserna konsumeras. Lyssning har exploderat och det driver utveckling. Med talsyntes kan vi få allt uppläst för oss av en artificiell röst som efterliknar människans. Den här tekniken fungerar redan i dag och ger oändliga lyssningsmöjligheter.

Självpublicering är inte nytt och läs- och skrivcommunities, som vänder sig direkt till läsare som crowdsourcar sina favoriter och rundar förlagen, är redan ett faktum i USA. Som en motkraft till den utvecklingen kommer det skickliga förlagsurvalet – utgivning av hög kvalitet –  att bli än mer åtråvärt.

Till sist vill jag nämna berättande som rör sig mellan medier – bok, film, tv-serie, Instagram, podd – möjligheterna är oändliga.

Dagstidningar om fem år

Lotta Edling, publicistisk utvecklingsdirektör för Bonnier News, som inkluderar tidningarna Dagens Nyheter, Dagens industri, Expressen, Sydsvenskan och många fler.

Allt börjar givetvis med journalistiken. Nyckeln till en bra produkt är, oavsett form, att man har förutsättningar att skapa unik, engagerande och oberoende journalistik. Utöver det kommer dagstidningen att gå mer mot en ”tidningsupplevelse”; personaliserad, automatiserad, plattformsoberoende och framförallt ”sömlös” där man enkelt kan växla mellan till exempel ljud, tv, text, digital grafik, interaktion – och i framtiden säkert ännu fler plattformar – beroende på när, var och hur man vill ta del av innehållet. Tidningen kommer också att vara bärare av upplevelser som förlänger och fördjupar varumärket, som exempelvis konferenser, utbildningar, vertikaler med värdeskapande tjänster, medlemskap. Inom Bonnier News ser vi stora möjligheter att förnya och förvalta Bonniers över 200 år långa publicistiska tradition in i framtiden.

Utbildning och teknik om fem år

Jesper Eiby Christensen, vd för Clio, som erbjuder digitala läromedel för lärare och elever i Danmark och Sverige.

Lärarens roll håller på att förändras. Den enkla tillgången till information i digitala medier gör att eleverna kan fördjupa sig och söka information som tidigare inte varit tillgänglig. Det innebär att lärarens roll som auktoritet inom ett ämne utmanas, eftersom eleverna har större kunskaper än lärarna inom vissa områden. Lärarna behöver vara förmedlare i större utsträckning än tidigare, vilket betyder att de ger eleverna färdigheter i stället för kunskap. Och det är här tekniken kommer att spela en avgörande roll. Teknik gör det möjligt att anpassa undervisningen efter individuella behov på ett sätt som man aldrig kunnat göra tidigare och utmana eleverna på exakt den nivå de befinner sig. Clio kommer att vara en del av den utvecklingen. Vi är redan på väg från att vara en digital utgivare till ett företag med tekniska läromedel som kan göra alla barn smartare.

Preventivmedel och kvinnors hälsa om fem år

Elina Berglund, CTO och medgrundare av fertilitetsappen Natural Cycles, en av Bonnier Ventures investeringar.

Eftersom preventivmedel ligger inom hälso- och sjukvårdssektorn går innovationen ganska långsamt. En femårsperiod räcker inte alltid för att se betydande förändringar. Men jag upplever att det finns ett ökat intresse för kvinnors hälsa, särskilt vad gäller teknik. Och eftersom trenden pekar mot att vilja förstå sin kropp med hjälp av olika data, så hoppas jag att detta även kommer att gälla preventivmedel. Natural Cycles, den första appen som har certifierats som preventivmedel i Europa och som nu också har fått klartecken från FDA i USA, banar väg för detta. Om fem år hoppas jag att Natural Cycles har utvecklats ännu mer, och att vi med forskning och passion fortsätter vårt banbrytande arbete med att ge varje kvinna den kunskap hon behöver för att ta ansvar för sin egen hälsa.